Thursday, March 18, 2010

Kandungan, pendekatan pendidikan seks perlu bertunjangkan nilai, moraliti

ISU pendidikan seks di sekolah bukanlah baru dan sudah mula diperkatakan seawal 1980-an dan kini kembali diperdebatkan.

Namun, isu pendidikan seks yang dicadangkan di sekolah masih kabur. Apa yang hendak diajarkan? Aspek mana hendak diberi penekanan? Bagaimana hendak disampaikan? Siapa hendak menyampaikan? Apakah asas sistem nilai yang melandasi kurikulumnya? Apa objektif pengajarannya? Apakah aras taxonomi atau domain kognitif yang hendak dicapai dalam pengajarannya?

Walaupun statistik mutakhir menunjukkan peningkatan dalam kes membabitkan seksualiti, pencarian atau cadangan penyelesaian kepada masalah ini tidak boleh dilakukan tergesa-gesa. Usaha menanganinya perlu membabitkan semua pihak khususnya pelajar, ibu bapa, tenaga pengajar, pihak berkuasa dan masyarakat. Tujuan utama pendidikan seks digubal dan diperkenal sebagai sebahagian kurikulum pendidikan adalah ekoran gejala sosial yang semakin berleluasa.

Mengikut kaji selidik global Durex 2005, tandas pusat hiburan dan bilik tidur ibu bapa adalah pilihan belia Malaysia mengadakan hubungan seksual bersama pasangan. Kajian juga mendapati umur minimum rakyat Malaysia mengadakan hubungan seks untuk kali pertama, adalah yang terendah berbanding negara Asia lain seperti Indonesia, Vietnam dan India.

Sementara itu, hasil penyelidikan pada 2006 yang dijalankan pensyarah Universiti Teknologi Mara (UiTM), Mazlin Mohamad Mokhtar menunjukkan 50 peratus daripada 727 pelajar institusi pengajian tinggi yang dijadikan sampel kajian pernah terbabit dalam kegiatan seks. Daripada jumlah itu, 80 peratus tidak menggunakan sebarang kaedah perancang keluarga. Sampel pelajar terdiri daripada pelajar dua institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) dan dua institusi pengajian tinggi awam (IPTA). Apakah punca semuanya?

Pertama, ibu bapa tidak lagi berperanan sewajarnya. Kebanyakan tanggungjawab sosial anak tidak diambil endah dan anak diberi kebebasan tanpa batasan.
Kedua, pendidikan moral dan agama yang diajar di sekolah tidak memberi impak diharapkan.

Ketiga, pendedahan aktiviti lucah melampau di kaca TV dan media semakin tidak terkawal.

Seperti dilaporkan Kaiser Family Foundation, 3,800 siaran yang berunsurkan seksual terdapat di lebih 1,100 rancangan TV dan ini adalah peningkatan 1,900 siaran berbanding 1998. Laporan ini menunjukkan secara purata lima siaran seks dalam masa sejam ditayangkan.

Kanak-kanak yang mendapat pendedahan kepada siaran sebegini akan terbabit secara aktif dengan aktiviti seksual pada usia muda. Walaupun angka ini adalah kajian di Barat, pada jangkaan penulis tiada bezanya dengan Malaysia.

Siaran satelit diperoleh dengan mudah dan murah menyebabkan rancangan sama boleh ditonton di mana-mana saja. Bagi kita di Malaysia, ledakan globalisasi khususnya dalam konteks penyebaran maklumat ini harus ditangani secara teratur dan terancang. Ini juga menjadi cabaran besar dalam memperkenalkan pendidikan seks di sekolah.

Kajian mengenai salah laku seks menunjukkan pendidikan seks di sekolah boleh membantu meningkatkan pengetahuan mengenai perkembangan seks, tetapi tidak merubah tingkah laku seks mereka. Dapatan ini jelas menunjukkan kawalan mutu serta maklumat mengenai pendidikan seks yang hendak disampaikan di sekolah perlu dilakukan dengan berhemah bagi menjamin kesan yang positif. Maklumat tidak jelas, bercelaru serta tidak mempunyai paksi yang kukuh hanya akan mengeruhkan persekitaran pembelajaran.

Mengikut laporan Durex, 52 peratus responden mencadangkan kerajaan memperkenalkan pendidikan seks seawal usia 12 tahun. Bagaimanapun, usia bukan persoalan kerana jika usia menjadi asasnya, Kerajaan Britain lebih dulu mengajar pendidikan seks di sekolah rendah seawal usia 7 dan 8 tahun. Namun kesannya masih mengecewakan. Paling penting ialah kandungan dan pendekatannya.

Matlamat pendidikan seks harus jelas. Jika hanya untuk memberikan panduan seks selamat dan mengelakkan penyebaran penyakit berjangkit seperti HIV, sifilis dan penyakit berkaitan seks rambang, maka kita akan melahirkan generasi yang hanya tahu mengelak dijangkiti penyakit.

Bagaimana pula dari segi moralitinya? Acuan kita tidak sama dengan Barat. Pendidikan seks dalam konteks masyarakat kita, khususnya umat Islam wajib bertunjangkan sistem nilai, moraliti dan akhlak Islam. Ini meliputi kandungan, kaedah pengajaran dan matlamat pendidikan bagi melahirkan insan salih dan seimbang.

Dalam Islam segala hal berkaitan dengan seks terangkum dalam perbahasan yang lebih luas mengenai peraturan dan hukum hakam serta perkara berkaitan dengan hubungan lelaki dan wanita yang semuanya terangkum dalam perbincangan ‘munakahat’ .

Kerajaan Johor memperkenalkan ilmu munakahat kepada murid Tahun Empat sekolah agama. Antara silibusnya selain mengenai hubungan seksual suami isteri ialah kebersihan (toharah) dan kesihatan. Maklumat kesihatan dan kebersihan ini sebenarnya amat berkait rapat dengan masalah sosial yang berkaitan seks rambang seperti jangkitan HIV dan Aids.

Bagi tujuan pendidikan seks, lebih baik jika pendidikan munakahat itu di perkemas dengan memasukkan elemen baru yang berkait dengan masalah hari ini. Kajian mendalam serta menyeluruh mengenai munakahat untuk disesuaikan dalam pendidikan seks di sekolah mungkin dapat membantu merangka strategi dan hala tuju lebih jelas dalam membentuk pendidikan seks bermutu.

Selain itu pendidikan seks juga mesti berteraskan konsep moraliti dan akhlak serta sistem nilai kerana tanpa landasan ini tidak mungkin masalah lebih besar itu dapat ditangani. Usaha itu juga perlu disokong beberapa faktor, antaranya iklim persekolahan yang positif serta pendidik yang benar-benar berteraskan konsep 'mendidik'. Iklim persekolahan yang negatif harus dipantau supaya murid dapat menerima pembelajaran mengenai pendidikan seks dengan perspektif yang betul dan positif.

Amalan berpasang-pasangan yang semakin berleluasa di sekolah menengah dan menular ke sekolah rendah adalah persekitaran yang mengganggu pembentukan disiplin pelajar. Suasana ini hanya akan memberi ruang dan peluang kepada pelajar untuk melihat pendidikan seks sebagai ilmu untuk memenuhi tuntutan nafsu semata-mata.

Pendidik yang benar-benar 'mendidik' juga adalah faktor mendorong kepada keharmonian konsep pendidikan seks. Keikhlasan pendidik dapat diterjemahkan dalam pembelajaran dan dihayati oleh pelajar keseluruhannya.

Kesimpulannya, pendidikan seks di sekolah harus di santuni dengan penuh hikmah dan tujuan serta matlamat yang jelas. Kesilapan membuat dasar serta menentukan matlamat yang hendak dicapai akan mengganggu usaha mencapai matlamat itu. Bagi memastikan ia berjaya, pembabitan semua pihak amat diperlukan. Hala tuju dan falsafah yang melandasinya juga perlu jelas.

Penulis adalah Ketua Laboratori Pendidikan Komuniti dan Pengajian Belia, Institut Pengajian Sains Sosial, UPM

36 comments:

Anonymous said...

may the blessing be with you.........................................

Anonymous said...

may the blessing be with you.........................................

Anonymous said...

分享的朋友,在精不在多,分享的幸福就在下一秒..............................

Anonymous said...

以簡單的行為愉悅他人的心靈,勝過千人低頭禱告。........................................

Anonymous said...

人生的價值以及他的快樂,都在於他有能力看重自己的生存........................................

Anonymous said...

真得很不錯的blog,加油哦........................................

Anonymous said...

看看blog調整心情,又要來繼續工作,大家加油........................................

Anonymous said...

好文章給人的感覺就是很好,謝謝您~~ ..................................................

Anonymous said...

wonderful...................................................

嘉麟 said...

我對自己的信心已超越別人對我的評價 ..................................................

Anonymous said...

成人85 高雄視訊 土豆聊天室 無碼影片 交友 av女優 性感脫衣遊戲 脫衣影片 偷拍貼圖 聊天室小高 女女愛愛圖 免費觀看情趣影片 18禁免費 少女自拍貼片 免費影城 成人a片 情色 av色情片 一夜情 383影城 視訊聊天室 玩美女人 美女 辣妹 人妻 熟女 免費視訊 視訊聊天 a圖 寫真a片 885cc 線上成人 嘟嘟 影音視訊 自拍貼圖 找援交妹 情人聊天室 免費脫衣舞短片 av色情片 洪爺影城 大奶 sex 成人電影下載 巨乳影片 性感制服 後宮電影院(入口) 限制級 裸體0204影片 性愛免費觀賞 歐美模特兒走光

Anonymous said...

堅持是為著某種目的或目標,而持續不斷朝向既定方向努力的一種意念。 ..................................................

Anonymous said...

Judge not a book by its cover.............................................................

saa said...

影音視訊聊天 台灣情色論壇 go2av免費影片卡通 666vl net 0951成人頻道下載 qq美美色網 ut13077視訊聊天 台灣kiss911 18成人免費a片 男人幫 成人網站-天天看美女 日本a卡漫 聊天室ut 5278免費影片 aa 片俱樂部 失敗論壇 影音交友mmshow tw av女優影片,aa片免費看影片 卡通aa片avdvd 美女交友thcmt vsbox色美媚入口 洪爺自拍走光貼圖 一對多視訊,美女短片免費試看 0204成人 視訊交友fireup 台灣kiss情色貼圖區 彩虹AV影音視訊聊天室 性愛日記 ez sex貼片區 aaa片免費看影片 aio小魔女自拍qk 免費試看成人片 g8mm視訊網 色妹妹a漫18 禁 免費視訊聊天 173 線上 aa 片試看嘟嘟 火辣視訊情人 av080下載 aa免費看影片 網愛 正妹百人斬飯島愛 情色sex520 ss369成人色網 免費a片線上看,卡通aa片免費看 aa的滿18歲影片 視訊-愛情館 八國聯軍成人 高雄視訊sexy girl34c 成人自拍色情avdvd 線上aa片試看嘟嘟

Anonymous said...

I guess I will need a lot..................................................

林奕廷 said...

hello, i visited~~感謝大大分享..!......................................................................

Anonymous said...

與人相處不妨多用眼睛說話,多用嘴巴思考.................................................................

Anonymous said...

一棵樹除非在春天開了花,否則難望在秋天結果。....................................................................

Anonymous said...

人有兩眼一舌,是為了觀察倍於說話的緣故。............................................................

Anonymous said...

君子立恆志,小人恆立志。.................................................................

Anonymous said...

天下沒有意把鑰匙,可以打開所有的門............................................................

Anonymous said...

馬丁路德:「即使知道明天世界即將毀滅,我仍願在今天種下一棵小樹。」............................................................

Anonymous said...

好的部落格就要和好朋友分享--感謝分享............................................................

Anonymous said...

變天了~~注意身體,別感冒囉!.......................................................

Anonymous said...

臨淵羨魚,不如退而結網。............................................................

Anonymous said...

一個人的價值,應該看他貢獻了什麼,而不是他取得了什麼.................................................................

Anonymous said...

Many a little makes a mickle..................................................................

Anonymous said...

Never put off till tomorrow what may be done today..................................................................

敬周喜 said...

耐心是一株很苦的植物,但果實卻很甜美。.......................................................

Anonymous said...

先將一個人的生活過好,才有能力過好兩個人的生活................................................

Anonymous said...

Never put off till tomorrow what may be done today..................................................................

Anonymous said...

婚姻對男人來說是賭他的自由,對女人而言卻是賭她的幸福。.................................................................

Anonymous said...

不妄求,則心安;不妄作,則身安!......................................................

蔡曼鄭美玉屏 said...

成功可招引朋友,挫敗可考驗朋友......................................................................

Anonymous said...

happy to read~ thank you!............................................................

Anonymous said...

期待新的內容 感謝你................................................